Μαθήματα Σχεδίου

Σε ποιούς απευθύνονται;

Τι είναι το Ελεύθερο Σχέδιο;

Τι είναι το Γραμμικό Σχέδιο;

Τα μαθήματα εξατομικεύονται στα μέτρα και τους στόχους του κάθε μαθητή ανεξαρτήτως τμήματος. 

Το Ελεύθερο Σχέδιο αναφαίρεται στην διαδικασία αναπαράστασης του φυσικού τρισδιάστατου χώρου στον σχεδιαστικό δισδιάστατο χώρο (π.χ. χαρτί).

 Μερικά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σχεδιαστής είναι το πως θα οργανώσει την σχεδιαστική επιφάνεια σε σχήματα και μορφές που αναπαραστούν τα φυσικά αντικείμενα, αλλά και τον κενό χώρο που τα περιβάλλει., αποκαλείπτοντας την κρυφή γεωμετρική δομή που τα διέπει.

Λέγεται Ελεύθερο γιατί δεν χρησιμοποιούμε βοηθητικά όργανα σχεδίασης και βασίζεται κατά κανόνα στην δεξιότητα της παρατήρησης και δευτερευόντως στην δεξιότητα χειρισμού του μέσου (μολύβι, κάρβουνο κ.α.).

Κατά συνέπεια πρόκειται για δεξιότητα που μπορεί να αναπτυχθεί από όλους χωρίς πρώτερη εμπειρία.

Το Γραμμικό Σχέδιο σε αντίθεση με το Ελεύθερο είναι σχέδιο ακρίβειας και πραγματοποιείται με την χρήση οργάνων σχεδίασης όπως ο διαβήτης, οι χάρακες, τα τρίγωνα κ.α.

Χρησιμοποιείται κυρίως στον χώρο της βιομηχανικής κατασκευής αντικειμένων και στην αρχιτεκτονική. Διδάσκεται κυρίως σε υποψήφιους φοιτητές Σχολών που απαιτούνται ως ειδικά μαθήματα το Ελεύθερο και Γραμμικό Σχέδιο.

Κατά την εκμάθηση, ο μαθητής μαθαίνει να κάνει σωστή χρήση των εργαλείων, δουλεύοντας πάνω σε θέματα αρχιτεκτονικής.

Φανταστείτε να μπείτε σε ένα άδειο δωμάτιο που οι τοίχοι του είναι βαμένοι μαύροι, παντού μαύρο! Μετά φανταστείτε ένα δωμάτιο βαμμένο γαλάζιο ή κόκκινο! Πόσο μπορείτε να παραμείνετε στο καθένα; Το κάθε χρώμα έχει διαφορετικό ψυχοδυναμικό πεδίο. Το κάθε ένα δημιουργεί διαφορετικό συναίσθημα στον θεατή. 

Το χρώμα είναι φως. Σύμφωνα με την φυσική το λευκό φως εμπεριέχει όλα τα χρώματα του φάσματος που μπορεί να αναγνωρίσει το μάτι μας. Θα πρέπει να αποκτήσει κάποιος μια σφαιρική γνώση των αντικειμενικών νόμων του χρώματος, που μελετώνται με βάση τον χρωματικό κύκλο και των χρωματικών αντιθέσεων πριν καταλήξει κάποιος στην υποκειμενική κρίση και σε προσωπικές αρμονικές συγχορδίες . 

Μέσα από χρωματικές ασκήσεις μπορούμε να μελετήσουμε την θεωρία του χρώματος ώστε στο τέλος να μπορούμε να την αναδείξουμε στις δικές μας χρωματικές δημιουργίες.